Frakt från 18 kr

Gigante de Inverno, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Gigante de Inverno är en gammal italiensk spenat som tack vare sin fina smak och textur samt stora skörd har odlats i över hundra år. Den är också en av de köldtåligaste spenatsorterna.

Gigante kan sås från augusti till oktober på friland och skördas så snart vårsolen börjar värma. Har du växthus kan du så i oktober och hämta in de släta, lite buckliga mörkt gröna bladen redan i januari–februari. Ett annat alternativ är att så tidigt på våren. Undvik däremot försommar- och sommarsådd – plantan går i blom i vårt långa ljus och ger tråkiga, små blad som tappat sin friskhet.

Gigante kan också användas som baby-leaf. 

En portion innehåller cirka 300 frön.


 

Artikelnummer:6860
Vetenskapligt namn:Spinaca oleracea
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars-April/Juli-September
Sådjup:2 cm
Grotid:7–12 dagar
Plantavstånd:10–20 cm
Radavstånd:40–50 cm
Planthöjd:15–25 cm 
Plantläge:Sol-skugga
Skörd/blomning:April-Maj/Augusti-September
Frö/g:80–120 fröer
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Sådd på friland, ca. 2 cm djupt, så snart jorden reder sig kan ge en extra tidig skörd. Under maj-juli går spenaten lät i blom på grund av de långa ljusa dagarna. Så därför i omgångar för från juli till sensommar för bästa skörd. Det kan också lyckas att så spenat i september, låta den övervintra och sedan skörda på våren och försommaren. Så spenatfröna glest.

Avstånd

Står plantorna tätt gallras de till 10-20 cm. Radavståndet bör vara 40-50 cm.

Skörd

Plocka de nedersta och största bladen först. Spenat används helst färsk, men går också bra att frysa efter förvällning eller att torka.

Frö

1g innehåller 80-120 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 50g. Vid bredsådd för gröngödsling och åtgår 100-200g till 100 m2.
En portion innehåller ca. 300 frön.