Frakt från 18 kr

Bloomsdale Long Standing, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En trögblommande variant från Fedco i USA. Det är en gammal (1925) och mycket välkänd sort med stora, mörkgröna, lite buckliga, köttiga blad. Växtsättet är något upprätt, vilket håller fler blad fria från jord. Bloomsdale kan sås mycket tidigt på våren för en snabb skörd. Under försommarljuset går den tillsammans med de flesta spenatsorter lätt i blom. Den finaste skörden får man vid sådd i juli-augusti. Bloomsdale tål flera minusgrader och ger fin skörd långt in på senhösten. En portion innehåller ca. 350 frön.


 

Artikelnummer:6865
Vetenskapligt namn:Spinaca oleracea
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–september
Sådjup:2 cm
Grotid:7-12 dagar
Plantavstånd:10-20 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:15-25 cm 
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:April–maj / Augusti–september
Frö/g:80-120 frön
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Sådd på friland, ca. 2 cm djupt, så snart jorden reder sig kan ge en extra tidig skörd. Under maj-juli går spenaten lät i blom på grund av de långa ljusa dagarna. Så därför i omgångar för från juli till sensommar för bästa skörd. Det kan också lyckas att så spenat i september, låta den övervintra och sedan skörda på våren och försommaren. Så spenatfröna glest.

Avstånd

Står plantorna tätt gallras de till 10-20 cm. Radavståndet bör vara 40-50 cm.

Skörd

Plocka de nedersta och största bladen först. Spenat används helst färsk, men går också bra att frysa efter förvällning eller att torka.

Frö

1g innehåller 80-120 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 50g. Vid bredsådd för gröngödsling och åtgår 100-200g till 100 m2.
En portion innehåller ca. 350 frön.