Frakt från 18 kr

Parade, ekofrö

Eko

Information

En modern variant av gamla Lisbon med mycket stadiga upprättväxande mörkgröna blad och långa vita stjälkar. Parade tål kyla bättre. Vissa partier är färgade med en giftfri silvrig färg för att förenkla vid sådd. En potion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:6330
Vetenskapligt namn:Allium fistulosum
Botanisk familj:Amaryllisväxter - Amaryllidaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–april / Direktsådd: april–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:10-20 dagar
Plantavstånd:Så i grupp/2-5 cm
Radavstånd:20-40 cm
Planthöjd:50-60 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–november
Frö/g:300-500 frön 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna 1 cm djupt, inomhus eller i drivbänk, ensamma eller i grupp, i mars - april om du vill ha stora och tidiga plantor. Klipp bladen till 6 cm under förkultiveringen. Plantorna blir stadigare då. Plantera ut dem när frostrisken är över.
Vid direktsådd på friland, vilket är vanligast, sås fröna i omgångar från det att jorden reder sig fram till mitten av juli. Det går också att så på hösten, i september och låta småplantorna övervintra för att få en tidig skörd året därpå. Vätan är största hotet.

Avstånd

Håll 2-5 cm mellan plantorna vid radsådd och 20-40 cm mellan raderna. Är de sådda i grupper, bör det vara 15-20 cm mellan dem. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att få bort de tidiga ogräsen.

Skörd

Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten och är bland det första att skörda på våren. Hela löken dras försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek.
De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden och det är bara på vintern, då de fryser fast, som man inte kan njuta dessa delikatesser.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker till att några meter på friland. Beräkna 20-30g för att så 100 sträckmeter.
En portion innehåller ca. 150 frön.