Frakt från 18 kr

Cosmo, ekofrö

Eko

Information

Cosmo är en vinterhärdig perenn salladslök som kan skördas från tidigaste vår till långt in på hösten. Varje lök delar sig och bildar flera stjälkar. Spara några i jorden för nästa års skörd. Cosmo blir ca 40 cm hög och har en aromatisk smak av gräslök. 

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca 150 frön.


Fleråriga grönsaker


 

Artikelnummer:6360
Vetenskapligt namn:Allium fistulosum
Botanisk familj:Amaryllisväxter - Amaryllidaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70 
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–april / Direktsådd: april–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:10-20 dagar
Plantavstånd:Så i grupp/2-5 cm
Radavstånd:20-40 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–november
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Perenn
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna 1 cm djupt, inomhus eller i drivbänk, ensamma eller i grupp, i mars - april om du vill ha stora och tidiga plantor. Klipp bladen till 6 cm under förkultiveringen. Plantorna blir stadigare då. Plantera ut dem när frostrisken är över.
Vid direktsådd på friland, vilket är vanligast, sås fröna i omgångar från det att jorden reder sig fram till mitten av juli. Det går också att så på hösten, i september och låta småplantorna övervintra för att få en tidig skörd året därpå. Vätan är största hotet.

Avstånd

Håll 2-5 cm mellan plantorna vid radsådd och 20-40 cm mellan raderna. Är de sådda i grupper, bör det vara 15-20 cm mellan dem. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att få bort de tidiga ogräsen.

Skörd

Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten och är bland det första att skörda på våren. Hela löken dras försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek.
De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden och det är bara på vintern, då de fryser fast, som man inte kan njuta dessa delikatesser.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker till att några meter på friland. Beräkna 20-30g för att så 100 sträckmeter.