Tetra, ekofrö

Eko

Information

Utmärkt bladdill som går i blom något senare än den vanliga dillen. Tetra, som är en typisk yrkesodlardill med koncentrerad skörd, bildar en tät buske och ger en stor mängd finflikiga blad, utmärkta att bunta eller frysa in. I synnerhet om den gallras till 10-15 cm. Tetra växer snabbt och ger den första skörden. En portion innehåller ca. 600 frön.


 

Artikelnummer:2745
Latinskt namn:Anethum graveolens
Botanisk familj:Flockblommig - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April-Juni/Oktober-November
Sådjup:1 cm
Plantavstånd:3-10 cm
Radavstånd:Bladdill 30-40 cm, Krondill 40-50 Cm
Grotid:10-20 dar
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni-September
Frö/g:600-700 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sow thinly about 1 cm deep directly in the plot as soon as it is ready, a little later for dill heads in southern Sweden. Dill can also be sown in the autumn (the seed must not sprout) for an extra early harvest the next year.

Avstånd

Keep 30- 40 cm for leaf dill and 40-50 cm for dill heads, which should also be a few cm away from its closest neighbours in the row. Leaf-dill can also be sown by scattering the seeds over a seed-bed.

Skörd

Pick the leaves gradually during summer and autumn. If the whole plant is cut down, it grows back again. The leaves can be dried or frozen for winter really well, but should be harvested before the plant flowers. Dill heads for pickles and preserves should be cut off just before the flowering ends.

Frö

1g innehåller 600-700 frön. En portion räcker till att så 5-7 m. bladdill eller ca. 15 m. krondill. Till 100 sträckmeter bladdill behövs ca. 70g och för krondill 25g.
En portion innehåller ca. 600 frön.