Frakt från 18 kr

Äggplanta

Solanum melongena

Äggplanta, eller aubergine som den också kallas, är en värmeälskande grönsak med många användningsområden i köket. Den är oftast mörkviolett och avlång, men finns också i andra färger och former.

Rosita, ekofrö

Rosa Bianca, ekofrö

Wenta, ekofrö

Applegreen, ekofrö

Diamond, ekofrö


Sådd

Så inomhus, 0,5 cm djupt, från januari t.o.m. början av mars. Håll 24–30°C under groningen och kring 20°C efter uppkomsten. Sänk temperaturen successivt för att avhärda plantorna innan utplanteringen. Grotid ca 2–4 veckor.

Avstånd

5–7 cm under förkultiveringen och sedan 50–60 cm inbördes avstånd vid planteringen. Äggplantan kan toppas vid 25 cm höjd, om man vill ha en buskigare planta. Låt 3 grenar utvecklas.


Skörd

Plocka frukterna regelbundet för att stimulera till ny fruktsättning. De håller sig några veckor på en sval plats.

Frö

1g är ca. 200 frön. En portion innehåller frön till minst 10 plantor. 8g ger ca 1 000 plantor.

Mer information

Äggplantan, eller aubergine som den också kallas, är en nära släkting till tomat och potatis, men härstammar från Sydostasien och södra Indien. Den tidiga äggplantan var en taggig växt med underliga, bittra frukter. Det var först i Kina och Japan som de milda och släta frukterna dök upp för mer än 2 000 år sedan. Dock var frukterna fortfarande ganska små och vita eller gröna till färgen, och hade det tvivelaktiga ryktet om sig att vara giftiga.


När äggplantan nådde Mellanöstern, hundratals år senare, skedde dramatiska förändringar. Frukten var snart flera gånger större och färgen blev mörkt violett. Den var och är mycket uppskattad. Från Mellanöstern spred sig denna "nya" äggplanta tillbaka österut och odlas nu i stor omfattning i hela Asien. Med morerna genom Nordafrika kom den till Spanien på 1 000-talet. I Europa mottogs den med stor skepsis. Det var bara italienarna som inte vägrade äta den. Så ända fram till för 200 år sedan, odlades äggplantan nästan uteslutande som en exotisk prydnadsväxt. (Det latinska namnet betyder "galet äpple".)


Växten påminner om paprikan i formen, men med större, matta blad och grön-violett färg. Det är en vacker växt med ljusvioletta blommor och odlas som ettårig. Frukten är oftast mörkviolett och rund till avlång. Men även vita och gröna varianter finns, i storlek från små duvägg till strutsägg.


Äggplantan har många användningsområden i köket och kan ätas stekt, rostad, bakad, rå eller kokt.