Frakt från 18 kr

Gul- & rödlök

Allium cepa

Det är inte för inte som löken är en av de mest odlade grönsakerna i världen – få råvaror är lika användbara i köket som den. Att odla lök från frö är inte svårt.

Sturon, ekofrö

Long Red Florence, ekofrö

Red Baron, ekofrö

Giant Stuttgart, ekofrö

Musona, ekofrö

Keravel, ekofrö

Ailsa Craig, ekofrö

Mer information

Historia
Lökväxterna eller Backlöksväxterna tillhör familjen Amaryllisväxter - Amaryllidaceae. De arter vi odlar som matlök är av släktet Allium (starkt luktande).

Löken var en av de första kulturväxterna och tog steget från vildväxande till odlad omkring 3000 f.Kr. Den anses ha sin ursprungliga hemvist i centrala Asien och har länge varit en av de viktigaste grödorna i stora delar av världen. Det var i det forntida Egypten som de milda matlökarna vi är vana vid, utvecklades.

I Norden började lök odlas allmänt först under medeltiden och fick snart stor betydelse som mat, krydda och medicin.

Odla lök
Lök trivs bäst i ett soligt, varmt och luftigt läge på en mullrik, sandblandad jord. Den klarar torka bra, men ger större skörd om den vattnas under utdragna torrperioder. Det förhindrar också att löken slutar växa och börjar mogna för tidigt.
Gödsla med kompost eller naturgödsel, helst året innan. Men inte för kraftigt. Lök behöver framför allt kalium för att mogna. Överskott av kväve ger stor blast, senare mognad och sämre hållbarhet.

Skydda löken
För att undvika jordbundna smittosjukdomar och en del insekter, ska man inte odla lök oftare än vart 4-6:e år på samma ställe. Bespruta jord och småplantor med algextrakt eller fräkenspad i förebyggande syfte. Normalt klarar sig frösådd lök bättre än sättlök och risken för mögelangrepp un-der lagringen är också mindre.

Var noga med ogräsbekämpningen. Lök har svårt att utvecklas bra om den får konkurrens. Men hacka grunt, för många rötter ligger ytligt. Vid direktsådd på friland, då löken tar 2-3 veckor på sig för att gro, blir ogräset snabbt ett problem. Att bränna med gasollåga i raden strax innan spirningen, är det lättaste sättet att bli av med ogräset.

Även att strö algomin, kalk, träaska eller stenmjöl upprepade gånger i raden och att duscha med nässelvatten eller renfane- och rabarberbladsté, hjälper löken mot i synnerhet lökflugan.

Samodling gör det svårare för insekterna att hitta löken. All sorts lök trivs ihop med morot, sallat, tomat, kålfamiljen, jordgubbar och många fler. Men inte tillsammans bönor och ärter. 

Läs om hur du fröodlar lök här.