Frakt från 18 kr
FRÖODLING LÖK
Löken är tvåårig och korsbefruktande. Odla bara en sort, om det inte går att hålla de olika sorterna ordentligt skilda. Det är insekter som sköter om befruktningen, så ett anstånd på 500, gärna 1000 meter behövs för sortrent frö. Men gul- och rödlök, Allium cepa, korsar sig inte med de andra arterna, som purjo eller salladslök.

Odla lök som vanligt, torka och förvara dem. Sortera ut kraftiga, välformade lökar utan tjock hals och plantera ut dem så tidigt som möjligt, ca. 15 cm ifrån varann med 40cm mellan raderna. Eller i dubbelrader med 20 cm mellan varje. Sätt lökarna så djupt att bara den översta toppen sticker upp. Löken skickar snart upp en rörformad blomstängel, 65-100 cm, som krönes av en vitblommande boll med massor av blommor. Stängeln är bräcklig, så var försiktig vid rensningen. Ev. kan den behöva stöd för att inte blåsa omkull.

Fröna mognar långsamt och omoget frö tar stor skada av den tidiga höstfrosten. Så när frökapslarna börjar öppna sig och visa sitt svarta frö, skäres stänglarna av på 30-35 cm längd, buntas och hängs på tork inomhus eller läggs på nät. Har fröet hunnit mogna riktigt, faller det lätt av och tröskningen går lätt. Det är bara att skaka ut fröna. Men ofta får man gnugga frökapslarna för att få loss allt frö.

Skräpet rensas bort med sållning och vanning. Skulle ändå mycket skräp vara kvar, kan man lägga  alltihop i vatten, röra om och låta det stå ett litet tag. Det goda fröet sjunker till bottnen och omoget frö och skräp som flyter, kan hällas bort. Sprid ut fröet på papper eller nät och se till att det torkar snabbt.

Väl moget lökfrö behåller grobarheten i 2-3 år.