Long Red Florence, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Är en traditionell rödlök från italienska Florens, som funnits som namnsort sedan 1800-talet. Den ger vackra torpedformade, 10-13 cm långa lökar med ett mörkt violett skal och ett mycket milt, sött saftigt inre. Long Red Florence är lättodlad och snabb, men klarar inte av någon längre lagring. Högst några månader. En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:6135
Latinskt namn:Allium cepa
Botanisk familj:Lökväxter - Alliaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så de svarta fröna ca 1 cm djupt i mars - april, inomhus eller i drivbänk. Håll god värme under groningen, gärna 20 - 25°C. När plantorna kommit upp ska de stå ljust, luftigt och svalt. I synnerhet de sista veckorna innan utplantering är det viktigt att temperaturen inte är för hög (max 15°C). Annars kan löken börja svälla i förtid, i tron att det är full sommar.
Plantorna blir stadigare om man, under förkultiveringen, klipper bladen då och då till en höjd på ca. 6 cm. Klippet går bra att äta som gräslök. Plantera ut på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt löken grunt och fast.
Lök har lång utvecklingstid och kan bara sås direkt på friland i södra delarna av landet. 

Avstånd

Så 40-60 frön/sträckmeter. 
Under förkultiveringen hålls 2-5 cm inbördes avstånd. På friland hålls ca. 10 cm mellan plantorna och 25-50 cm mellan raderna. Det går också bra att sätta lökarna i mindre grupper om 3-7 stycken. 

Vid sättlöksodling sås 4-500 frön/sträckmeter i ett 10 cm brett band. 250-300 plantor/meter är lagom. 

Skörd

Skörda löken vid torrväder. Så snart blasten på 1/4 av lökarna börjat vissna, torka och lägga sig, bryt då ner den på resten av löken. Tag upp dem efter några dagar och om vädret är torrt och milt kan löken få ligga kvar på marken ca. en vecka och torka. Men säkrast är att placera den under tak på ett luftigt och torrt ställe. Bäst hållbarhet får man om löken varmluftstorkas (30°C) i en vecka innan den putsas och förvaras i ett torrt och svalt men frostfritt utrymme.
Sättlök skördas när den blivit 1,5-2 cm i diameter. Oftast i augusti. Blasten bryts ner och löken får torka som vanlig lök. Kan man förvara sättlöken luftigt och torrt vid 30°C hela vintern, är risken för stocklöpningar och mögelangrepp liten. Går inte det, så hjälper en dag i 40°C direkt innan plantering en del. Välj inte de stora lökarna i första hand. Ju större sättlök, desto flera stocklöpningar.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. En portion ger 75-100 bra plantor för utplantering och räcker till att så några meter direkt på friland. För 100 sträckmeter behövs 20-30g.
En portion innehåller ca. 150 frön.