Frakt från 18 kr

Minowase, ekofrö

Eko

Information

Rötterna är helt vita, släta och mycket enhetliga, omkring 40 cm långa och 5 cm tjocka med ett sprött, milt kött. Minowase är en daikon som kan sås mycket tidig i växthus för en tidig försommarskörd. Men på friland bör man vänta till efter mitten av juli p.g.a. blomningsrisken. Rötterna växer snabbt och ger en fin, lagringsduglig skörd och färsk rädisa flera månader framöver. Tål några minusgrader på hösten, men måste tina innan skörd. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:5955
Vetenskapligt namn:Raphanus sativus var. longipinnatus
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ett-tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juli–augusti
Sådjup:1-2 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:15-20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:25 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Augusti–oktober
Frö/g:50-80 frön
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sådjup 1-2 cm. Moderna blomningströga hybridsorter kan sås tidigt på våren. Men de normala, frökonstanta standardsorterna, som Minowase, sås från mitten till slutet av juli p.g.a. viljan att gå i blom under vår ljusa sommar, till binas förtjusning. Rötter för lagring sås i slutet av juli.

Avstånd

Gallra till 15-20 cm och håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skörda så snart de nått ätbar storlek. Även små gallringsrötter med blast kan njutas. Rötter som ska lagras skördas sent på hösten och behandlas som morötter. Daikon tål en del frost, men måste tina upp ordentligt innan skörd. 

Rötter som gått i blom efter en för tidig sådd är inte förlorade. Tvärtom. Fröbaljorna som bildas är tjocka och knubbiga och mycket kryddigt goda. Färska eller tillagade. Även roten, som blir lite grövre i strukturen men saknar hård märg, går utmärkt att äta.

Frö

1g innehåller 50-80 frön. En portion sår flera meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g och för 1000 m2 behövs 500-800g.
En portion innehåller ca. 200 frön.