Misato Rose, ekofrö

Eko

Information

En överraskande daikon. Oansenligt vit-ljusgrön på utsidan, men med ett lysande röd-rosa kött inuti, som dessutom är ovanligt sött och gott. Roten är klotrund och blir mellan 5-8 cm i diameter med en ganska kraftig mörkt grön blast. Misato Rose blir bäst vid sensommarsådd, tål en del frost på hösten och kan lagras till långt fram på våren. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:5940
Vetenskapligt namn:Raphanus sativus var. longipinnatus
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ett-tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juli–augusti
Sådjup:1-2 cm
Plantavstånd:15-20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Grotid:4-7 dagar
Planthöjd:25 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Augusti–oktober
Frö/g:50-80 frön
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sådjup 1-2 cm. Det finns moderna blomningströga hybridsorter som kan sås tidigt på våren. Men de normala, frökonstanta standardsorterna - som Misato Rose - sås från mitten av juli eller ännu hellre i början av augusti. Detta p.g.a. viljan att gå i blom under vår ljusa sommar, till binas förtjusning. Rötter för lagring sås i mitten av juli.

Avstånd

Gallra till 15-20 cm och håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skörda så snart de nått ätbar storlek. Rötter som ska lagras skördas sent på hösten och behandlas som morötter. Daikon tål en del frost, men måste tina upp ordentligt innan skörd.

Rötter som gått i blom efter en för tidig sådd är inte förlorade. Tvärtom. Fröbaljorna som bildas är tjocka och knubbiga och mycket kryddigt goda. Färska eller tillagade.

Frö

1g innehåller 50-80 frön. En portion sår flera meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g och för 1000 m2 behövs 500-800g.
En portion innehåller ca. 200 frön.