Frakt från 18 kr

Blomkål

Brassica oleracea var. botrytis

Rikligt med näring och fukt får blomkålen att trivas i landet. Länge har de vita sorterna dominerat, men nu är också de mer färgglada varianterna på väg tillbaka.

Neckarperle, ekofrö

Snowball, ekofrö

Amabile, ekofrö


Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca 1 cm djupt, 4–6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt. Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg. Så några sorter med olika tidighet eller samma sort med en tids mellanrum, för att ha tillgång till färsk blomkål under en längre tid. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland 40–50 cm i raden och 50–60 cm mellan raderna.

Skörd

Skär av huvudena innan de börjar spricka upp eller bli ludna. Blomkålshuvud blir lätt gula vid starkt solsken och torka. Blomkålen tål några graders frost, men måste tina upp riktigt innan den skördas. Helst ätes blomkålen färsk, men den klarar sig hyggligt någon vecka i kyl eller källare. Den går också att torka i bitar, lägga in, syra eller frysa efter förvällning. Färgen gulnar något vid frysning, men smaken bibehålls någorlunda.

Frö

1g innehåller 200–350 frön. En portion ger 30–100 plantor vid förkultivering. 8g ger 1 000 plantor. För frilandssådd med precisionssåmaskin behövs ca 5g till 100 sträckmeter.

Mer information

Blomkålen har sitt ursprung i länderna kring Medelhavet och anses av de flesta forskare vara en vidareutveckling av broccolin. Den första beskrivningen av blomkål är troligen från Syrien på 1100-talet. Men det dröjde ända fram till 1600-talet innan den blev mera allmänt odlad i Europa. Inte bara vita utan också röda och violetta sorter fanns. Det var först mot slutet av 1800-talet som dessa färgrika varianter blev omoderna och nästan försvann. Nu kommer nya, moderna, färgade sorter tillbaka.

Läs om hur du fröodlar blomkål här.