Frakt från 18 kr

Amabile, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Älskvärd, kärleksfull och vänlig är alla synonymer till Amabile. De stämmer bra på denna tidiga och friska blomkål med kritvita huvuden på låga plantor med mörkgröna blad. Den har slagit oss med häpnad i våra försök med sina perfekta huvuden. Den brukar kunna stå skördeklar i cirka 2 veckor. Så i omgångar för att få en fin skörd långt in på hösten.

En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:5020
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. botrytis
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:48
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:21-23 grader
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:40-50 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:50 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:200-350 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland 40-50 cm i raden och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Skär av huvudena innan de börjar spricka upp eller bli ludna. Blomkålshuvud blir lätt gula vid starkt solsken och torka.
Blomkålen tål några graders frost, men måste tina upp riktigt innan den skördas. Helst ätes blomkålen färsk, men den klarar sig hyggligt någon vecka i kyl eller källare. Den går också att torka i bitar, lägga in, syra eller frysa efter förvällning. Färgen gulnar något vid frysning, men smaken bibehålls någorlunda.

Frö

1g innehåller 200-350 frön. 8g ger 1000 plantor. För frilandssådd med precisionssåmaskin behövs ca. 5g till 100 sträckmeter.

En portion innehåller ca. 50 frön.