Frakt från 15 kr

Snowball, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Välkänd och lättodlad blomkål för sommar- och höstskörd. Introducerad 1888 som Early Snowball. Den ger välformade, snövita, medeltunga huvuden med liten märg, som skyddas bra av de något upprättväxande bladen. Snowball X är tålig och visar stor anpassningsförmåga till skiftande klimat och jordar och har gett en hygglig skörd när flera nyare sorter misslyckats. Men den är inte lika enhetlig och samtidig i skörd. Snowball är en trygg gammal blomkål som ger bra i alla väder, nästan.

En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:5060
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. botrytis
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ett-tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-27 grader
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:40-50 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:50 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:200-350 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax 24-27°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Så några sorter med olika tidighet eller samma sort med en tids mellanrum, för att ha tillgång till färsk blomkål under en längre tid. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland 40-50 cm i raden och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Skär av huvudena innan de börjar spricka upp eller bli ludna. Blomkålshuvud blir lätt gula vid starkt solsken och torka.
Blomkålen tål några graders frost, men måste tina upp riktigt innan den skördas. Helst ätes blomkålen färsk, men den klarar sig hyggligt någon vecka i kyl eller källare. Den går också att torka i bitar, lägga in, syra eller frysa efter förvällning. Färgen gulnar något vid frysning, men smaken bibehålls någorlunda.

Frö

1g innehåller 200-350 frön. 8g ger 1000 plant. För frilandssådd med precisionssåmaskin behövs ca. 5g till 100 sträckmeter.
En portion innehåller ca. 150 frön.