FRÖODLING HAVERROT
Tragopogon porrifolius. Haverroten är tvåårig och i grunden självbefruktande. Men korsningar mellan olika sorter är vanliga. Så för rent frö behövs minst 500 meter till närmsta blommande haverrot. I sällsynta fall kan tydligen även vår odlade haverrot korsa sig med den vilda ängshaverroten, Tragopogon pratensis, åtminstone på Gotland.

Välj ut fina, jämna, ogrenade, friska rötter som inte visar anlag för stocklöpning och plantera på 20 cm avstånd, på hösten efter skörden eller tidigt på våren från vinterlagret. Haverroten övervintrar bra på friland, men inte lika säkert som svartroten. För båda är vätan och ibland sork de största hoten.

Stänglarna bli minst meterhöga med vackra, purpurröda blommor, som övergår i stora maskrosbollar när fröet mognar. Det mognar under flera veckor och får  skördas i stort sätt varje dag från mitten av juli till slutet av augusti. Moget frö blåser lätt bort, så bäst är att skörda dem på eftermiddan strax innan fröna släpper och flyger iväg. Gnugga av hårpenslarna och vanna bort skräpet och omogna frön. Det är lätt att få rent, fint frö av haverrot.

Fullmoget frö håller sig bra i 2-3 år.