Frakt från 15 kr

Gammal Gotländsk, haverrot

Eko Kulturarv

Information

Den bästa haverrot vi odlat. Frisk, snabb, god och med ytterst få delade rötter. Sorten hittades förvildad vid ett medeltida hus i Dalhem på Gotland av en Sesammedlem, Bengt Larsson. Hans frö har vi selekterat och uppförökat under flera år och kan nu erbjuda den till alla som vill prova denna delikata rot. Än så länge är vi de enda som odlar frö av denna klenod. En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:4995
Vetenskapligt namn:Tragopogon porrifolius
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:110
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–maj / november
Sådjup:2 cm
Grotid:6-15 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:40 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Oktober–mars
Frö/g:70–90 seeds
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Haverroten är en av de första man sår på våren, så snart tjälen gått ur jorden och det har torkat upp. Så 2 cm djupt. Den behöver en lång säsong. Även sen höstsådd brukar lyckas och ger en extra tidig start.

Avstånd

Ge plantorna 10-15 cm i raden och håll 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Gräv upp rötterna så sent som möjligt på hösten. Täcker man med växtmaterial, går det att skörda tills de fryser fast. Eller låt dem stå kvar till året därpå, för att växa på sig lite till. Övervintrande rötter går i blom fram på sommaren. Det gör roten allt hårdare, så vänta inte för länge med skörden.
Förvara haverroten i lätt fuktig sand eller torv i jordkällare. Den används i grytor, soppor och gratänger. Stekt eller grillad, stor eller liten. Eller äts helst lätt kokt med flingsalt och smör.

Frö

1g innehåller 70-90 frön.
En portion innehåller ca. 50 frön.