Bronze Arrowhead, ekofrö

Eko

Information

Ända sedan 1850 har odlare uppskattat denna vackra och krispiga plocksallat av ekbladstyp. Bronze Arrowhead har, som namnet visar, pilformiga blad med en vågig kant och kraftig, saftig stjälk. Färgen går från lysande grönt i botten till vinröd-bronsfärg mot spetsen. Odlas både för småblad och som fullt utvuxen. Får plantan ordentligt med plats, kan den bli riktigt, riktigt stor och ge massor av läckra, spetsige blad. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:4530
Latinskt namn:Lactuca sativa var. crispa
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:45
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:förkult: mars-maj/direkt: maj-aug
Sådjup:0.5 cm
Plantavstånd:15-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Grotid:5-8 dar
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:sol-halvskugga
Skörd/blomning:juni-oktober
Frö/g:700-1100 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Isbergssallat behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 300 frön.