Mont d'Or. ekofrö

Eko

Information

Är en mycket gammal fransk vaxböna med något kortare och bredare baljor. Likt många äldre sorter, skickar den ut en del kortare rankor. De är stadiga nog att bära upp baljorna och behöver sällan stödjas. Baljorna är alla raka, ovala i genomskärning och har en mycket fin smak. Mont d'Or, som är resistent mot flera bönsjukdomar och ger tidigt massor av helt trådfria baljor på en stadig planta. Den introducerades redan 1882. Brun-svart frö. En portion innehåller ca. 60 frön.


 

Artikelnummer:8235
Latinskt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:53
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3 - 5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35 - 50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1g innehåller 2 - 4 frön. En portion innehåller ca. 60 frön och sår mellan 6 och 9 meter. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.