Comfrey - Vallört

     Symphytum uplandicum/officinale
Comfrey tillhör den strävbladiga familjen, Boraginacea och är en naturlig hybrid mellan den äkta vallörten, S. officinale och fodervallört, S. asperum. Namnet upplandicum har den fått för att den först uppmärksammades och katalogiserades där, troligen av Linné.
Comfrey är en av de mest närings- och mineralrika växter som finns. De stora, sträva bladen innehåller höga halter av kväve, fosfor och framför allt kalium, tillsammans med ett brett spektrum av mikronäringsämnen. De används främst som gödsel på och i jorden, som aktivator i kompost, för framställning av gödselvatten, som ingrediens i så- och plantjord, som djurfoder. I England, där Comfrey är högt uppskattad, tillverkas även salvor, oljor och té med välgörande verkan.\"\"
I en välgödslad, fuktig jord blir Comfrey mer än meterhög, med mängder av blåvioletta blommor till bin och humlors förtjusning och en mängd stora blad. Plantan kan skördas 3-4 gånger per säsong.
Oftast förökas Comfrey genom delning av roten vår eller höst. En planta kan på detta sätt ge upphov till åtskilliga på några år. Rotskotten rotar sig lätt och växer snabbt till en fullvuxen planta. De få fröna plantan ger, har oftast ganska svag grobarhet, men det räcker att få igång några plantor att börja med. Så de svarta fröna, 1-2 cm djupt, inomhus eller i bänk på våren och plantera ut på ett rymligt ställe i sol-halvskugga när jorden blivit lite uppvärmd.
Comfrey - Vallört

Comfrey - Vallört