Äggplanta, Aubergine

    Solanum melongena
Äggplantan är en nära släkting till tomat och potatis, men härstammar, i motsats till dessa, från Sydostasien och södra Indien.
Den tidiga äggplantan var en taggig växt med underliga, bittra frukter. Det var först i Kina och Japan som de milda och släta frukterna dök upp för mer än 2000 år sedan. Dock var fortfarande frukterna ganska små och vita eller gröna till färgen, och hade det tvivelaktiga ryktet om sig att vara giftiga.
När äggplantan nådde Mellanöstern, hundratals år senare, skedde dramatiska förändringar. Frukten var snart flera gånger större och färgen blev mörkt violett. Den var och är mycket uppskattad.
Från Mellanöstern spred sig denna "™nya"™ äggplanta tillbaka österut och odlas nu i stor omfattning i hela Asien. Med morerna genom Nordafrika kom den till Spanien på 1000-talet.
I Europa mottogs den med stor skepsis. Det var bara italienarna som inte vägrade äta den. Så ända fram till för tvåhundra sedan, odlades äggplantan nästan uteslutande som en exotisk prydnadsväxt. (Det latinska namnet betyder "™ galet äpple"™.)
Växten påminner om paprikan i formen, men med större, matta blad och grön-violett färg. Det är en vacker växt med ljusvioletta blommor och odlas som ettårig. Frukten är oftast mörkviolett och rund till avlång. Men även vita och gröna varianter finns, i storlek från små duvägg till strutsägg.
Äggplantan är frostkänslig och värmeälskande och bör inte växa oftare än vart 4:e år i samma jord p.g.a. smittorisken. Odlas som tomat, men gärna lite varmare. Se vidare under Odla tomat.
Ge äggplantan tillräckligt med vatten och värme och plantera den gärna tillsammans med busk-och störbönor. För att få en säker skörd i större delen av landet, bör äggplantan odlas under skydd.

SÅDD: Så inomhus, 0,5 cm djupt, från januari t.o.m. början av mars. Håll 24-30°C under groningen och kring 20°C efter uppkomsten. Sänk temp. successivt för att avhärda plantorna innan utplanteringen. Grotid ca 2-4 veckor.

AVSTÅND: 5-7 cm under förkultiveringen och sedan 50-60 cm inbördes avstånd vid planteringen. Äggplantan kan toppas vid 25 cm höjd, om man vill ha en buskigare planta. Låt 3 grenar utvecklas.

SKÖRD: Plocka frukterna regelbundet för att stimulera till ny fruktsättning. De håller sig några veckor på en sval plats. Aubergine äts stekt, rostad, bakad, rå, kokt etc. etc.

FRÖ: 1g är ca. 200 frön. En portion innehåller frön till minst 10 plantor. 8g ger ca. 1000 plantor.
Wenta, ekofrö
Är en mycket snabb aubergine från Nepal. Den snabbaste vi sett. Frukterna blir mörkt violetta, långa och cylindriska. 20-25 cm. och ca. 3 cm. i diameter. Mycket goda och perfekta att skiva. Plantan bl...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Rosita, ekofrö
Ej i lager
Är en enastående vacker och elegant aubergine med sitt kraftigt lavendel-rosa skal. Köttet innanför är bland det vitaste och mildaste man kan hitta bland auberginerna. Och det blir aldrig bittert. Fru...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Applegreen, ekofrö
Som namnet anger är frukten stor som ett äpple, lite avlångt klotrund och ljusgrön till färgen. Det vita köttet är smakligt milt och blir inte bittert. Plantan är kraftig, ca. 50 cm. hög och står stad...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Diamond, ekofrö
Diamond har slagit oss med häpnad. Så snabb och vilka fina frukter i mängd på en stadig, kompakt planta. Det är en ny sort selekterad för nordliga förhållanden. De kraftiga, djupt violetta frukterna ä...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Rosa Bianca, ekofrö
Ovanlig, vacker, nästan klotrund aubergine från Italien. Frukten är stor, 10-14 cm i diameter, droppformat rund och med en färg som skiftar i lavendel och vitt. Köttet är fast, milt och sprött utan mi...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Early Long Purple 3, ekofrö
Populär italiensk aubergine med avlånga, mörkt violetta frukter. De blir 20-25 cm långa och 6-8 cm i diameter med ett kött av fin kvalitet. Plantan är stadig och drygt 50 cm hög. Long Purple lanserad...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Black Beauty, ekofrö
Är en av världens mest odlade auberginer. Det är en relativt tidig, buskig planta som blir 65-75 cm hög och bär 4-6 mycket mörkvioletta, äggformade frukter. Black Beauty har en fin smak, bra storlek...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: