Savoykål
Brassica oleracea var. sabaudaSavoykålen påminner om höstvitkål, men har mörkgröna ytterblad som är mer eller mindre buckliga och krusiga. Det inre är gult och i jämförelse med vitkål både mjällare och mildare. Trots det verkar inte kålfjärilen gilla den lika mycket som vitkål.
Savoykålen odlas på samma sätt som vitkål, förutom att plantavstånd och gödsling kan vara något mindre än till de storväxta vitkålsorterna.
Den växer bra i hela landet och borde odlas betydligt mer. Se under Odla kålväxter och vitkål för mer odlingsråd och frö.
SKÖRD: Savoykålen tål kyla mycket bra utan att ta någon skada. Den kan t.o.m. övervintra under snön. Men huvudet måste tina upp fullständigt innan skörd för förvaring. Hängande upp och ner med roten kvar i en jordkällare, håller sig savoykålen en bit in på våren. Lätt kokt med smör och persilja är savoykålen mycket delikat.
Otroligt snabbväxande för att vara en savojkål. Och därtill mycket tålig mot kyla,...
Mer info →Denna savoykål kommer ursprungligen från Verona i norra Italien, där den har odlats...
Mer info →Kungen av Vertus. Är en snabbväxande fransk savoykål med stor anpassningsförmåga. De...
Mer info →