Vorbote, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Otroligt snabbväxande för att vara en savojkål. Och därtill mycket tålig mot kyla, både på våren efter utplantering och på hösten. Huvudet är mörkgrönt med ett gult inre och väger kring ett kilo. Det är fast och något tillplattat. Vorbote är lättodlad och passar bra till både den tidigaste vårsådden och till sommarsådd för en sen skörd. En portion innehåller ca. 100 frön.


 

Artikelnummer:5420
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. sabauda
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:30-40 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–november
Frö/g:250-350 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland behövs 30-40 cm mellan plantorna och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Savoykålen tål kyla mycket bra utan att ta någon skada. Den kan t.o.m. övervintra under snön. Men huvudet måste tina upp fullständigt innan skörd för förvaring. Hängande upp och ner med roten kvar i en jordkällare, håller sig savoykålen en bit in på våren. Lätt kokt med smör och persilja är savoykålen mycket delikat.

Frö

1g är 250-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 8g, vilket också räcker till att bredså minst 1m2 i bänk. Vid direktsådd på friland åtgår ca. 4g till 100 sträckmeter.
En portion innehåller ca. 100 frön.