Frakt från 18 kr

Rankspenat

Hablitzia thamnoides

Rankspenaten är en rejäl växt som kan bli 3–4 meter hög. Till skillnad från vanlig spenat är den flerårig och klängande. Den ger stor mängd skördefärdiga, gröna blad redan tidigt på våren.

Rankspenat, ekofrö


Sådd

De små, blänkande svarta fröna är ibland tröga att gro. Helst ska de sås ytligt på hösten. Men även en mycket tidig sådd utomhus på våren eller stratifiering (köldbehandling) i kylen några veckor, kan lyckas. Den lilla plantan växer sakta det första året. Men ha tålamod. Redan nästa år är den en planta som kan täcka flera kvadratmeter och måste ha något att klättra på. Det går också att föröka den med försiktig delning av rotskott.

Avstånd

Skörd

Skörda de spenatlika bladen och toppskotten på våren. När sommaren kommer förlorar rankspenaten sin fräschör och börjar blomma.

Frö

1 g är ca. 500 frön och en portion innehåller ca. 50 frön.

Mer information

Rankspenaten tillhör samma familj som spenat och mangold – amarantväxterna, tidigare målleväxterna – men är till skillnad från dem flerårig och klängande. Den växer vild i Kaukasus och kom till Sverige på 1800-talet. Den används både till mat och som prydnadsväxt.

Rankspenaten är en tacksam och lättodlad perenn som är härdig i större delen av landet och som snällt, tidigt på våren, ger ett överflöd av spenatlika blad och toppskott till soppor, grytor, fräs med mera. Så snart sommaren kommer på allvar förlorar den dock sin fräschhet och börjar blomma med små grönvita blommor.