Frakt från 15 kr

Gyllenbär

Physalis pruinosa

Gyllenbär är både smakrik och vacker med sina karakteristiskt blekgula, pappersliknande lyktor. I butiken hittar vi den ofta under namnet physalis.

Gyllenbär, Goldie, ekofrö

Aunt Molly, ekofrö


Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering. De små fröna måste sås grunt och får inte torka ut under groningen, som tar 2–3 veckor. Helst i 27°C, då kan det också gå mycket snabbare, se bara till att det inte torkar ut. En sval period under groningen kan ofta få igång tröga fröer.

Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

50–60 cm till närmsta granne.

Skörd

 Frukterna är nästan mogna när papperslyktan blivit halmfärgad och faller till marken. Lägg den svalt inomhus för att mogna riktigt och bäret, som är stort som en bigarrå, får sin guldgula färg. De kan ätas som de är, torkas likt russin, frysas, konserveras eller ätas i pajer och efterrätter. Får papperslyktan sitta kvar efter skörd, håller sig bäret färskt i flera veckor på en sval plats.

Frö

1g är ca. 1000 frön. En portion är ca. 100 frön. Normal grobarhet kring 60%.

Mer information

Gyllenbär tillhör samma familj som tomaten, men påminner mycket lite om den. En närmare släkting är japansk lykta, plus omkring 80 andra Physalisarter. Plantan gömmer ett guldgult bär i de blekgula papperslyktorna. Smaken är speciell, en aning vild, söt och utsökt.

Växten, som är mycket dekorativ, är ganska kompakt, rikt förgrenad och växer kraftigt. I växthus kan den bli upp till 1 meter hög. På friland 30–40 cm. Den ger normalt massor av bär.


Gyllenbäret kallas också för markkörsbär, eftersom frukten inte riktigt mognar förrän den fallit av. Andra arter som förväxlas med gyllenbäret är kapkrusbär (Physalis peruviana) och tomatillo (Physalis ixocarpa/philadelphica.)