Gyllenbär, Goldie, ekofrö

Eko

Information

En utvald, frisk stam med släta, söta frukter, som funnits i handeln sedan 1930-talet. De är vackert guldgula i en halmfärgad lykta och har en delikat arom vid fullmognad. Gror mycket snabbare om man har en groningstemperatur på omkring 26-27 grader. En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:7730
Vetenskapligt namn:Physalis pruinosa
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ett-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:0,5 cm
Grotid:14-20 dagar
Plantavstånd:50-60 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:30-100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–frost
Frö/g:1000 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för friland. Så grunt. Bästa groningstemperatur är 27°C. Får inte torka ut under groningen, som tar 2-3 veckor. Det kan gå snabbare i ultimat temperatur. En sval period under groningen kan ofta få igång tröga fröer. 

Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Gyllenbär bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.


Avstånd

50-60 cm till närmsta granne.

Skörd

Frukterna är nästan mogna när papperslyktan blivit halmfärgad och faller till marken. Lägg den svalt inomhus för att mogna riktigt och bäret, som är stort som en bigarrå, får sin guldgula färg. De kan ätas som de är, torkas likt russin, frysas, konserveras eller ätas i pajer och efterrätter. Får papperslyktan sitta kvar efter skörd, håller sig bäret färskt i flera veckor på en sval plats.

Frö

1g är ca. 1000 frön. En portion är ca. 50 frön.