Frakt från 18 kr

Sparris

Aparagus officinalis

Sparris är en delikatess som kräver lite tålamod av sin odlare – det dröjer några år från sådd eller plantering till dess att man får en ordentlig första skörd. Men när sparrisen väl har etablerat sig är den mycket generös och ger nya skott varje år i flera decennier framåt.

Argentuil, ekofrö

Mer information

Sparris är en flerårig växt som numera tillhör en egen familj, Asparagaceae. Den förekommer vild på sandiga havsstränder i södra Europa och förvildad också längs våra kuster. Romarna började odlingen i Europa för mer än 2000 år sedan. De hade i sin tur fått den från Mellanöstern där den odlats i minst 1000 år.

De första bevisen på odling i Sverige är från Blekinge på 1640-talet. Men det var först i mitten av 1800-talet som yrkesmässig odling började här.

Traditionellt odlas sparris för de långa, bleka, underjordiska skotten. Men på senare år har den gröna, ovanjordiska sparrisen blivit allt vanligare i takt med att sorter som behåller sin mjällhet även ovan jord tagit över handeln. Några nya sorter är så spröda att de med fördel kan ätas råa i sallader.

En välskött sparrisodling – sparrislist, som det kallas – kan ge skörd i 15–25 år.