Argentuil, ekofrö

Eko

Information

Välkänd och pålitlig sort som tidigt ger långa, raka skott med väl samlade toppar. Odlas både som blek och grön sparris. Argentuil är härdig i hela landet och resistent mot flera vanliga svampsjukdomar, bl.a. sparrisrost. Bör odlas i barnkammare i två år innan slutlig plantering. En portion innehåller ca. 40 frön.


 

Artikelnummer:6455
Vetenskapligt namn:Asparagus officinalis
Botanisk familj:Sparrisväxter - Asparagaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–april
Sådjup:1-2 cm
Grotid:14-30 dagar
Plantavstånd:30-40 cm
Radavstånd:100 cm/120 cm bleksparris
Planthöjd:80-100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Maj–juni
Frö/g:40 frön
Övrigt:Perenn
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Blötlägg fröerna innan sådd. Så 1-2 cm djupt på våren i växthus, inomhus eller i bänk. Håll 18-20°C under groningen som tar 15-30 dagar.

Avstånd

Mellan raderna på friland 120-200 cm. Det längre för bleksparris, som måste kupas kraftigt. Plantornas rötter bredes ut i 20-25 cm djupa fåror med 30-40 cm inbördes avstånd. Jorden tillförs därefter i omgångar alltefter tillväxt.

Skörd

Det är de outvecklade vitaminrika skotten som används blekta eller gröna. De blekta skördas med en lång kniv så snart skotten skjuter genom jordytan. Under högsäsongen på försommaren skördas skotten minst 2 gånger/dag i de flesta yrkesodlingar. Grön sparris (frostkänsliga) får bli 20-25 cm höga innan de bryts av. Det tar en dag eller två efter att de brutit genom jordytan. Sparris kan konserveras och torkas, men ätes helst färsk.

Frö

1g innehåller ca. 40 frön. En portion ger ca. 30-40 bra plantor.
En portion innehåller ca. 40 frön.