Frakt från 18 kr

Humle

Humulus lupulus

Humlen är en mycket gammal kulturväxt som förr i tiden odlades i stor skala i Sverige. Den är en frodig klättrare där honblommorna bildar de karakteristiska kottarna. På senare år har humlen gått mot en ny vår i och med det ökande intresset för ölbryggning, och den odlas nu återigen kommersiellt i landet.

Humle, perenn, ekofrö

Mer information

Flerårig. Tillhör hampfamiljen och finns vildväxande över stora delar av Europa, Asien och östra Nordamerika. Den är mycket härdig och klarar vintrarna långt upp i Norrland. Har sedan urminnes tider använts som ett lugnande och anticeptiskt läkemedel. Förr odlades humle i stor skala i Sverige – under 400 år, från mitten av 1400-talet till mitten av 1800-talet, var det var till och med lagstadgat att svenska bönder måste odla humle. Idag odlas den framför allt som en ståtlig prydnadsväxt och som smaksättare i öl. Just intresset för ölbryggning har givit humlen en renässans och numera odlas den återigen kommersiellt i Sverige.

Humlen är tvåbyggare med skilda hon- och hanplantor. Det är endast honplantor som har medicinska egenskaper och humlekottar.
Det är en snabb klättrare. Kan växa 15-20 cm på ett dygn upp till 6 meters höjd och slingrar sig alltid medsols. Den föredrar en solig plats med djup, näringsrik jord och måste ha något att slingra sig runt. Störar, spaljéer, snören etc. Humlen kan lätt förökas med rotdelar och sticklingar.