Frakt från 15 kr

Humle, perenn, ekofrö

Eko

Information

Flerårig humle. Tillhör hampfamiljen och finns vildväxande över stora delar av Europa, Asien och östra Nordamerika. Den är mycket härdig och klarar vintrarna långt upp i Norrland.

Humle har sedan urminnes tider använts som ett lugnande och antiseptiskt läkemedel. Förr odlades den i stor skala i Sverige – under 400 år, från mitten av 1400-talet till mitten av 1800-talet, var det var till och med lagstadgat att svenska bönder måste odla humle. Idag odlas den framför allt som en ståtlig prydnadsväxt och som smaksättare i öl. Just intresset för ölbryggning har givit humlen en renässans och numera odlas den återigen kommersiellt i Sverige.

Humlen är tvåbyggare med skilda hon- och hanplantor. Det är endast honplantor som har humlekottar och medicinska egenskaper.
Humlen är en snabb klättrare. Den kan växa 15–20 cm på ett dygn och bli upp till sex meter hög. Den föredrar en solig plats med djup, näringsrik jord och måste ha något att slingra sig runt, så som störar, spaljéer eller snören. Den slingrar sig alltid medsols.

Humlen kan lätt förökas med rotdelar och sticklingar.


 

Artikelnummer:580
Vetenskapligt namn:Humulus lupulus
Botanisk familj:Hampväxter - Cannabaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Jan-may/sep-nov
Sådjup:2 cm
Grotid:1-8 månader
Plantavstånd:200 cm
Radavstånd:200 cm
Planthöjd:400–600 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli-augusti
Frö/g:280 frön
Övrigt:Stratifieras
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna är tröga att gro och stratifiering (köldbehandling) kan hjälpa till att väcka dem. Så ca 2 cm djupt i lätt jord och placera krukan kallt/svalt i 4-6 veckor. Ännu bättre är att växla mellan att ha sådden 2 veckor i kylen och 2 veckor i rumstemperatur. Fröna kan sås mycket tidigt på våren eller hösten, så sköter naturen variationen.

Humlen kan lätt förökas med rotdelar och sticklingar.

Avstånd

Plantavstånd 70 cm.

Skörd

Humlekottarna är redo för skörd när de prasslar som silkespapper och har en fin arom. Kottarna behöver sedan ligga och eftertorka för att minska fukthalten i kottarna. Efter torkningen förvaras kottarna luftätt i frysen i väntan på användning.

Frö

1g är 280 frön.
En portion innehåller ca 40 frön.