Frakt från 15 kr

Strandkål

Crambe maritima

Strandkålen har levt ett liv i skymundan det senaste seklet, men är nu på väg tillbaka. Den är en vårprimör med lätt nötig smak där både både skotten och bladen är goda att äta. Strandkålen är också en vacker prydnadsväxt som dignar av vita, honungsdoftande blommor på försommaren.

Strandkål, ekofrö

Mer information

Strandkålen är en flerårig, kraftig kålväxt som en gång i tiden var en vanlig, lite lyxig vårprimör, framför allt i England. Den har fört en undanskymd tillvaro de senaste hundra åren, men börjar nu återigen uppskattas av allt fler.

Redan första året blir det en stor planta, men den bör få växa till sig ytterligare en sommar innan man börjar skörda. Man bleker bladskotten genom att täcka dem tidigt på våren och äter dem sedan färska eller lätt kokta. De är en delikatess med smör eller en god sås. Även de buckliga bladen är mycket goda lätt kokta. Strandkålen kan bara förvaras någon dag i kylen och den skadas lätt vid transporter. Därför ser vi den aldrig i grönsaksdiskarna.

Efter vårskörden måste plantan få återhämta sig och samla kraft inför nästa år. Den blir en vacker perenn översållad med vita, honungsdoftande blommor under försommaren.

Strandkål växer vild på tånggödslade, grusiga och steniga stränder i hela västeuropa upp till Upplandskusten och är fridlyst inom många områden. Som strandväxt föredrar den en sandblandad jord, men den har visat sig växa bra även i vår kraftiga lerjord så länge dräneringen fungerar.

Liksom andra kålväxter kan strandkålen angripas av insekter och av klumprotsjuka.