Strandkål, ekofrö

Eko

Information

Flerårig, kraftig kålväxt som en gång i tiden var en vanlig, lite lyxig vårprimör. Den har fört en undanskymd tillvaro länge, men börjar nu återigen uppskattas av allt fler. Redan första året blir det en stor planta, men den bör få växa till sig ytterligare en sommar innan man börja skörda. Tidigt på våren blekes bladskotten och ätes färska eller lätt kokta. En delikatess med smör eller en god sås. En portion innehåller 6-10 frön.


 

Artikelnummer:5599
Vetenskapligt namn:Crambe maritima
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna är stora och sås 3 cm djupt på våren, utomhus eller inne. Normalt är grobarheten låg, men förbättras betydligt om man tar bort det skyddande skalet innan sådd. Det går lätt att krossa skalet mellan två skärbrädor eller liknande. Blötlägg inte fröna innan sådd. Det försämrar grobarheten. Normalt gror fröna på två till fyra veckor, men i undantagsfall kan de vänta ett helt år.
Det går även att föröka strandkålen med rotsticklingar på våren och låta dem rota sig i en drivbänk eller kallväxthus innan utplantering.

Avstånd

Det måste vara minst 40 cm mellan plantorna.

Skörd

Redan första året blir det en stor planta, men den bör få växa till sig ytterligare en sommar innan man börjar skörda. Tidigt på våren blekes bladskotten med täckmaterial, halm, säckar eller stora uppochnervända krukor och de blekgula 15-25 cm långa skotten ätes färska eller lätt kokta. Strandkålen kan bara förvaras någon dag i kylen.
Efter vårskörden måste plantan få återhämta sig och samla kraft inför nästa år.

Frö

1 g är cirka 18 frön. 1 portion innehåller 6-10 frön.