Frakt från 18 kr

Kardon

Cynara cardunculus

Kardon är en nära släkting till kronärtskockan och odlas både för sina ätliga bladstjälkar och för det inre av roten. Plantan kan bli riktigt stor och har kraftiga, silvergröna blad med vit undersida. Den är mycket dekorativ i trädgården.

Kardon, ekofrö


Sådd

Kardon behöver en ganska lång säsong och behöver därför förkultiveras. Så inomhus eller i bänk, 1-2 cm djupt, 6-8 veckor innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd. Den växer snabbt och tål några graders frost på hösten.

Avstånd

Ge plantorna bra med plats. Minst 60 cm till närmsta granne.

Skörd

För att få den eftertraktade, milda smaken måste stjälkarna blekas i 3-4 veckor innan de ska skördas. Knyt om papp, kraftigt papper eller en säck. Eller kupa upp jord runt stjälkarna. Vid skörden putsas bladen och de yttersta stjälkarna bort. Resten av stjälkarna kokas mjuka och befrias eventuellt från sina tydliga strängar. Njut dem som de är med smör eller använd dem istället för fänkål eller bladselleri i olika recept. De kan också ätas råa efter att strängarna dragits bort.

Frö

1g innehåller 25 frön. En portion räcker till 20-30 plantor.

Mer information

Kardon är en flerårig växt i den korgblommiga familjen och en nära släkting till kronärtskockan. De har båda sitt gemensamma vilda ursprung i Sydeuropa. Här i norr odlas den som ettårig.

Kardon odlas för sina ätliga bladstjälkar, men även det inre av roten används. Plantan kan bli riktigt stor och är mycket dekorativ i trädgården med sina kraftiga, silvergröna, djupt skurna blad med vit undersida.

Läs om hur du fröodlar kardon här.