Frakt från 18 kr

Kardon, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Kardon är en flerårig växt i den korgblommiga familjen och är en nära släkting till kronärtskockan. De har båda sitt gemensamma vilda ursprung i Sydeuropa. Odlas som ettårig hos oss. Kardon odlas för sina ätliga stjälkar. Men även det inre av roten används.

Plantan blir stor och är mycket dekorativ i trädgården med sina kraftiga, silvergröna, djupt skurna blad med vit undersida och sina rosa-violetta taggiga blommor. Den vill ha en välgödslad jord med god tillgång på kalk och får inte torka ut. Sorten vi har kallas Centro Foglie i Italien.

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas 8 fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca. 40 frön.


Fleråriga grönsaker


 

Artikelnummer:4860
Vetenskapligt namn:Cynara cardunculus
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–mars
Sådjup:1-2 cm
Grotid:10-20 dagar
Plantavstånd:60 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–oktober
Frö/g:25 frön
Övrigt:Perenn
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Till skillnad mot kronärtskockan behöver Kardonen inte så lång förkultivering. Så inomhus eller i bänk, 1-2 cm djupt, ca 4 veckor innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd. Den växer snabbt och tål några graders frost på hösten.

Avstånd

Ge plantorna bra plats. Minst 60 cm till närmsta granne.

Skörd

För att få den eftertraktade, milda smaken måste stjälkarna blekas i 3-4 veckor innan de ska skördas. Knyt om papp, kraftigt papper eller en säck. Eller kupa upp jord runt stjälkarna. Vid skörden putsas bladen och de yttersta stjälkarna bort. Resten av stjälkarna kokas mjuka och befrias ev. från sina tydliga strängar. Njut dem som de är med smör eller använd dem istället för fänkål el. bladselleri i olika recept. De kan också ätas råa efter att strängarna dragits bort.

Frö

1g innehåller 25 frön. En portion räcker till 20-30 plantor.
En portion innehåller ca. 40 frön.