Information
Kardon är en flerårig växt i den korgblommiga familjen och är en nära släkting till kronärtskockan. De har båda sitt gemensamma vilda ursprung i Sydeuropa. Odlas som ettårig hos oss. Kardon odlas för sina ätliga stjälkar. Men även det inre av roten används. Plantan blir stor och är mycket dekorativ i trädgården med sina kraftiga, silvergröna, djupt skurna blad med vit undersida och sina rosa-violetta taggiga blommor. Den vill ha en välgödslad jord med god tillgång på kalk och får inte torka ut. Sorten vi har kallas Centro Foglie i Italien. En portion innehåller ca. 40 frön.
Artikelnummer: | 4860 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Cynara cardunculus |
Botanisk familj: | Korgblommiga - Asteraceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 100 |
Årighet: | Flerårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: februari–mars |
Sådjup: | 1-2 cm |
Grotid: | 10-20 dagar |
Plantavstånd: | 60 cm |
Radavstånd: | 100-150 cm |
Planthöjd: | 80 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | September–oktober |
Frö/g: | 25 frön |
Övrigt: | Perenn |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Till skillnad mot kronärtskockan behöver Kardonen inte så lång förkultivering. Så inomhus eller i bänk, 1-2 cm djupt, ca 4 veckor innan utplanteringen då jorden blivit lite uppvärmd. Den växer snabbt och tål några graders frost på hösten.Avstånd
Ge plantorna bra plats. Minst 60 cm till närmsta granne.Skörd
För att få den eftertraktade, milda smaken måste stjälkarna blekas i 3-4 veckor innan de ska skördas. Knyt om papp, kraftigt papper eller en säck. Eller kupa upp jord runt stjälkarna. Vid skörden putsas bladen och de yttersta stjälkarna bort. Resten av stjälkarna kokas mjuka och befrias ev. från sina tydliga strängar. Njut dem som de är med smör eller använd dem istället för fänkål el. bladselleri i olika recept. De kan också ätas råa efter att strängarna dragits bort.Frö
1g innehåller 25 frön. En portion räcker till 20-30 plantor.En portion innehåller ca. 40 frön.