Portulak
Portulaca oleracea subsp. sativa
Portulak är en snabbväxande grönsak med köttiga, spröda blad och stjälkar. Den är mycket näringsrik och används ofta rå i sallader, men passar också bra att tillaga snabbt eller lägga in.
Den vanliga klargröna varianten med sina skinande blanka blad och sitt mer upprätta...
Mer info →Sådd
Så grunt i omgångar efter att jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut. Portulak kan också dras upp inomhus och planteras ut när frostrisken är över, eller stanna kvar inomhus som krukväxt året runt.Avstånd
Gallra till 10-20 cm mellan plantorna. De kan bli ganska storväxta ibland.Skörd
Klipp av hela skott och lämna ca. 5 cm kvar av stjälken. Den bryter nytt och kan skördas flera gånger till. Portulak tål frost dåligt och måste skyddas med täckmaterial om man vill förlänga skörden på hösten.Frö
1g innehåller ca. 2400 frön och en portion räcker till att så åtskilliga meter. Till 100 sträckmeter behövs 5-10g.Mer information
Det är de köttiga, spröda och saftiga bladen och stjälkarna som används. De växer på en rikt förgrenad, tuvliknande planta som trivs bäst i full sol på en måttligt näringsrik jord. Portulak växer ganska snabbt till 15-25 cm, är mycket näringsrik och har en frisk, lite syrlig arom. Innehåller, förutom antioxidanter, bland annat höga halter av A och C-vitamin (mer än t.ex spenat) och av fettsyran Omega 3.
Blad och skott används oftast råa i sallader. Men de går också utmärkt att koka eller steka några sekunder eller lägga in i olja och vinäger.