Frakt från 15 kr

Portulak

Portulaca oleracea sativa

Portulak är en snabbväxande grönsak med köttiga, spröda blad och stjälkar. Den är mycket näringsrik och används ofta rå i sallader, men passar också bra att tillaga snabbt eller lägga in.

Grön Portulak, ekofrö

Gyllene Portulak, ekofrö


Sådd

Så grunt i omgångar efter att jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut. Portulak kan också dras upp inomhus och planteras ut när frostrisken är över, eller stanna kvar inomhus som krukväxt året runt.

Avstånd

Gallra till 10-20 cm mellan plantorna. De kan bli ganska storväxta ibland.

Skörd

Klipp av hela skott och lämna ca. 5 cm kvar av stjälken. Den bryter nytt och kan skördas flera gånger till. Portulak tål frost dåligt och måste skyddas med täckmaterial om man vill förlänga skörden på hösten.

Frö

1g innehåller ca. 2400 frön och en portion räcker till att så åtskilliga meter. Till 100 sträckmeter behövs 5-10g.

Mer information

Portulak är en försummad salladsväxt, som tillhör den lilla familjen Portulacaceae. De förädlade och odlade formerna är mycket uppskattade, bland annat i Kina, Indien, Mellan- och Sydeuropa och Mexico.

Det är de köttiga, spröda och saftiga bladen och stjälkarna som används. De växer på en rikt förgrenad, tuvliknande planta som trivs bäst i full sol på en måttligt näringsrik jord. Portulak växer ganska snabbt till 15-25 cm, är mycket näringsrik och har en frisk, lite syrlig arom. Innehåller, förutom antioxidanter, bland annat höga halter av A och C-vitamin (mer än t.ex spenat) och av fettsyran Omega 3.

Blad och skott används oftast råa i sallader. Men de går också utmärkt att koka eller steka några sekunder eller lägga in i olja och vinäger.

Läs om hur du fröodlar portulak här.