Frakt från 18 kr

Starozagorski kamuš, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Extra tidig sommar-höst purjolök från Bulgarien med de längsta stjälkar vi sett. 50 cm är normalt, men enstaka kan bli betydligt längre. Färgen är en ljust grön som skiljer den från de flesta purjolökar. Mycket fin purjolök med mild smak. Starozagorski ger en riklig skörd som måste ätas upp innan riktig kyla kommer. Benämns även som Allium ampeloprasum. 

En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:6250
Vetenskapligt namn:Allium porrum
Botanisk familj:Amaryllisväxter - Amaryllidaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:90
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:15-22 grader
Grotid:10-20 dagar
Plantavstånd:10-20 cm
Radavstånd:45-60 cm
Planthöjd:50-120 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:September–december
Frö/g:300-400 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Purjolök sås i februari - april inomhus eller i drivbänk. För att påskynda groningen kan fröna blötläggas i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Torka av dem och så ca. 1 cm djupt och glest. Står plantorna för tätt blir de långa och gängliga. Purjon blir också kraftigare om bladen, under de första 4-6 veckorna, klippes till en höjd på ca. 6 cm.
Under förkultiveringen ska plantorna stå ljust, luftigt och ganska svalt. Dras purjon upp inomhus måste man avhärda den successivt någon vecka innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över och jorden blivit lite uppvärmd. Blir temperaturchocken stor ökar risken för stocklöpning. Endast i sydligaste delen av landet kan man så purjo direkt på friland så tidigt som möjligt.

Avstånd

Under skolningen hålls några cm. avstånd. På friland 10-20 cm. mellan plantorna och 45-60 cm. mellan raderna. Purjon planteras djupt, i individuella hål eller i en ränna och kupas med jord, hö eller liknande några gånger under säsongen. Det stimulerar tillväxtpunkten att flytta sig uppåt och ger en längre vit hals.

Skörd

Många purjosorter är fullt vinterhärdiga och kan stå ute hela vintern. Men de fryser fast om man inte täcker jorden med ett tjockt lager hö eller halm. Kylan är dock inte det största hotet mot att klara vintern, utan det är vätan.
Skörda övervintrad purjo innan den börjar växa nästa vår. Den får snart en oätlig blomstock.
Oftast skördar man purjolöken på senhösten och jordslår den i växthuset, en täckt drivbänk eller ställer den tätt i en låda med jord, sand eller torv i en kall och lagom fuktig källare. Den klarar sig så här till långt fram på våren. Det går också att frysa in purjon utan förvällning, men den förlorar mycket på det. Då är det bättre att torka den i bitar på ett luftigt och varmt (under 50°C) ställe.

Frö

1g innehåller 300-400 frön. Till 1000 plantor behövs ca.7g och till 100 sträckmeter 10-20g.

En portion innehåller ca. 150 frön.