Dazzling Blue, ekofrö

Eko Nyhet

Information

PALMKÅL/SVARTKÅL.
En vackrare kål är svår att hitta. Dazzling Blue har buckliga blad i blågrått och violett på stadiga, ståtliga, medelhöga plantor. Bladen är mjälla med fin smak och kan ätas både färska och tillagade. I våra försök har den visat en vinterhärdighet bland de bästa. På våren är blomskotten, som ser ut som minibroccoli, en delikatess. En portion innehåller ca 250 frön.


 

Artikelnummer:5295
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. sabellica
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:72
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: mars–juni
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:20-25°C
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:50 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:50-60 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–december
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna lite över 20 °C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14 °C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Ofta sås grönkål direkt på friland, ca 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd till i slutet av juni.

Avstånd

Håll omkring 50 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Men den är god även innan frosten kommit. Bladen skördas efterhand under hela hösten och vintern. De går att torka i svag värme eller frysa efter förvällning.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. Till 100 m vid direktsådd eller till 1 000 plantor vid utplantering behövs ca 10 g.