Frakt från 15 kr

Lila Lu, ekofrö

Eko

Information

En läckert mörkviolett morot med ett kraftigt orange inre. Vi har genom åren testat flera olika violetta standardsorter av morot, oftast med samma resultat: de flesta rötterna går upp i blom under vår ljusa sommar och blir träigt osmakliga. Men Lila Lu, med sin jämnt avsmalnande koniska rot, har visat sig tåla våra somrar och ger en fin skörd av sprickfria rötter.

Violett sägs vara den ursprungliga färgen på morot då den odlades i Afghanistan för flera tusen år sedan. Liksom gula och vita morötter är de inte lika saftiga och knapriga som tidiga orangea morötter, och används därför oftast tillagade.


 

Artikelnummer:2240
Vetenskapligt namn:Daucus carota ssp. sativus
Botanisk familj:Flockblommiga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Tvååriga
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni/oktober–november
Sådjup:1 cm
Grotid:7-21 dagar
Plantavstånd:2-6 cm
Radavstånd:15-50cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:600-1 000 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

å när tjälen gått ur jorden och värmen börjat tränga ner (ju varmare jord, desto snabbare groning. Min. 7°C). Eller mycket sent på hösten. Då gror fröna våren därpå. Vid vårsådd kan fröna, som gror långsamt, förgros. Lägg dem i ljummet vatten ett dygn innan sådd, torka av dem och så. Man kan också underlätta groningen genom att vattna i raden innan sådd.

Så 1 cm djupt och inte för tätt. Gallringen kan annars bli mycket arbetsam. Låt det inte bildas skorpa på jordytan. Groddplantan har svårt att ta sig igenom. Vattna.

Om moroten ska lagras sås den i juni.


Avstånd

Håll plantavstånd på 2-6 cm. Radavstånd 35-50 cm. I bäddar räcker det med 15-25 cm mellan raderna.

Skörd

Den första skörden kan egentligen göras när morötterna gallras. De små rötterna är delikata!

Sommarmorötterna skördas så snart de fått tydlig färg. Då har också smaken utvecklats. Tidiga sorter är saftiga och bör inte stå skördemogna i mer än 3 veckor. De spricker lätt, i synnerhet om det finns ett överskott på näring och vatten.

En tidig morot kan också lagras, oftast över vintern och ibland en bit in på våren. Men så och skörda dem i så fall sent.


Frö

1g är 600-1000 frön. 

För 100 sträckmeter sommarmorötter behövs 10-20g beroende på såmetod (200-300g/1000 m2)

En portion innehåller ca. 300 frön.