Egyptisk Plattrund, ekofrö

Eko

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

En god rödbeta som står färdig i landet tidigt på säsongen. Formen är just plattrund och köttet mörkrött. Den trivs på de flesta jordar och har god motståndskraft mot stocklöpning. Den används ofta för buntning. 

En portion innehåller cirka 300 frön.

Från och med säsongen 2022 ersätter Egyptisk plattrund rödbetan Early wonder tall top i vårt sortiment.


 

Artikelnummer:6520
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris var. conditiva
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj–Juli
Sådjup:2 cm
Grotid:7–12 dagar
Plantavstånd:3–8 cm
Radavstånd:30–50 cm
Planthöjd:25–30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–Oktober
Frö/g:60–90 seeds
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Rödbetsfröet är besvärligt. Det vill ha rätt förhållande mellan värme, fuktighet och syre för att gro jämnt. I kall jord ruttnar många och antalet stocklöpningar ökar. Är det för blött, ruttnar det snabbt. Är jorden tät eller torr händer ingenting.
Så fröna glest i omgångar ända fram i juli, ca. 2 cm djupt. Rödbetor som ska lagras bör sås sent, för att inte bli för stora och hårda.

Avstånd

Håll 3-8 cm mellan plantorna och 30-50 cm mellan raderna. Det lite mindre går bra då sorten är rund. 
Rödbetsfröet är egentligen en frukt med 2-6 frön. Så det kommer ofta upp flera plantor på samma plats. Många tycker att noggrann gallring är viktigt. Men kan man acceptera en viss variation i storleken, går det att överlämna gallringen åt naturen. Den starkaste dominerar och tränger undan de mindre plantorna. Så inte för tätt bara.

Skörd

Små rödbetor med blasten kvar, lätt kokta, är en delikatess hela sommaren. Skörda rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Rödbetan blöder lätt. Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller bara i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Frö

1g innehåller 60-90 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 80g. Till 1000 kvm. åtgår ca 1,8 kg.
En portion innehåller ca. 300 frön.