Frakt från 15 kr

Delicata, ekofrö

Eko

Information

Delicata har sitt ursprung i Nord- och Centralamerika och har funnits som namnsort sedan 1894. Den har ännu inte överträffats i smak som ugnsbakad. 

Plantan växer som en buske och tar därför relativt lite plats i landet. Den ger krämigt gräddvita frukter med gröna ränder som övergår till orange vid lagring. De är cylindriska, 15–20 cm långa och brukar väga 400–600g. Smaken är söt och god och skalet är tunt, så frukterna behöver inte skalas innan tillagning. 

Delicata vill ha en lång sommar för att ge rikligt med frukt. Den kan lagras i några månader utan att förlora sin fina smak. 

En portion innehåller cirka 8 frön.


 

Artikelnummer:3980
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkult: April-Juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli-September
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid plantering.

Avstånd

Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.

Skörd

Låt frukterna växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.

Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca. 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.

Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har förvarat många frukter i över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.

För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.

Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk.

Frö

En portion innehåller 8 frön.
Ungefär 17 frö per 1 gram.