Albina Vereduna, ekofrö

Eko

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

Vitbeta. En rund, mycket god beta med vitt kött och söt smak. Den är medelsen och bra för lagring. Vitbetan används rå eller tillagad på samma sätt som rödbetan. Den kan med fördel ingå i maträtter där du vill undvika betor som färgar av sig. Även bladen går utmärkt att äta på samma sätt som spenat. 

En portion innehåller cirka 100 frön. 

Albina Vereduna ersätter Blankoma White Beet.


 

Artikelnummer:6580
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris var. conditiva
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj–July
Sådjup:2 cm
Grotid:7–12 dagar
Plantavstånd:3–8 cm
Radavstånd:30–50 cm
Planthöjd:25–30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–Oktober
Frö/g:60–90 fröer
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Rödbetsfröet är besvärligt. Det vill ha rätt förhållande mellan värme, fuktighet och syre för att gro jämnt. I kall jord ruttnar många och antalet stocklöpningar ökar. Är det för blött, ruttnar det snabbt. Är jorden tät eller torr händer ingenting.
Så fröna glest i omgångar ända fram i juli, ca. 2 cm djupt. Rödbetor som ska lagras bör sås sent, för att inte bli för stora och hårda.

Avstånd

Håll 3-8 cm mellan plantorna och 30-50 cm mellan raderna. Det lite mindre går bra då sorten är rund. 
Rödbetsfröet är egentligen en frukt med 2-6 frön. Så det kommer ofta upp flera plantor på samma plats. Många tycker att noggrann gallring är viktigt. Men kan man acceptera en viss variation i storleken, går det att överlämna gallringen åt naturen. Den starkaste dominerar och tränger undan de mindre plantorna. Så inte för tätt bara.

Skörd

Små rödbetor med blasten kvar, lätt kokta, är en delikatess hela sommaren. Skörda rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Rödbetan blöder lätt. Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller bara i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Frö

1g innehåller 60-90 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 80g. Till 1000 kvm. åtgår ca 1,8 kg.
En portion innehåller ca. 100 frön.