Tatsoi, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Har mycket mörkgröna, glänsande, skedformade blad som sitter samlade i en låg och tät rosett. Den är trög att gå i blom och tål en hel del frost på senhösten. Tatsoi är en vitaminrik skönhet, spröd och god. Plantavstånd på 20 cm. En portion innehåller ca. 400 frön.


 

Artikelnummer:1025
Vetenskapligt namn:Brassica rapa var. narinosa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:45
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april/Juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:15 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj/augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.