Patisson Jaune Vert , ekofrö

Eko

Information

Kallas även Patisson Panache och är en mycket gammal sort från Frankrike, med anor långt tillbaka hos ursprungsfolken i Amerika. Det är en så kallad pattypan eller musselsquash som bildar en kraftig, buskig planta. Den bär många plattrunda frukter i olika storlekar och färger, från varmt gul till elfenben. Ibland har de ett grönt öga vid blomfästet och ibland har de gröna ränder.

Köttet är ljusgult och fast med en mycket fin, lite söt smak, i synnerhet ugnsbakat. Frukterna bör skördas unga, men även större exemplar är fullt njutbara och kan dessutom lagras ett tag.

En portion innehåller cirka 5 frön.


 

Artikelnummer:3465
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:53
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkult: April-Juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6–10 dagar
Plantavstånd:50–80 cm
Radavstånd:90–130 cm
Planthöjd:100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–September
Frö/g:2–10 fröer
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

1g är ungefär 11 frön.
En portion innehåller 5 frön.