Baby Boo, ekofrö

Eko

Information

Äntligen har vi fått tag i ekologiskt frö till denna underbara lilla skönhet. Små helvita, plattrunda, något åsade frukter som passar i handflatan, med ett vitt, trådlöst, slätt och torrt kött. De är utmärkta att baka i halvor med någon god fyllning eller bara med smör eller olja och kryddor.

Plantan är rankande och blir lätt flera meter lång. Den bär många frukter som hinner mogna bra här hos oss i zon 3 och som kan sparas i några månader i ett svalt och luftigt rum. Med sin fina form passar de också bra att använda som prydnad. 

Baby Boo utvecklades av John Jaunsem i Pennsylvania och introducerades 1990.

En portion innehåller cirka 5 frön.


 

Artikelnummer:3935
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:95
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkult: April-Juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6–10 dagar
Plantavstånd:50–80 cm
Radavstånd:90–130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–September
Frö/g:2–10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Vintersquashplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vintersquashen är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Vintersquash kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller ca. 5 frön.
6-7 frö per 1 gram.