Frakt från 18 kr

Crapaudine, ekofrö

Eko Kulturarv

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

En uråldrig, delikat rödbeta ursprungligen från Frankrike, omskriven redan för flera hundra år sedan. Vissa källor hävdar att den har odlats i över tusen år. Det är en avlång, konisk, stor, skrovlig och rödbrun rot. Den är ganska ful, men har en ojämförligt utsökt smak som överglänser alla moderna varianter av rödbeta – i synnerhet om den bakas hel i ugn och skalas efter 45 minuter, eller grillas i folie. En sällsynt delikatess.

Crapaudine har en ljuvligt komplex, jordig sötma och njutes både varm till middagen och kall i sallader. Långt tillbaka lades rötterna hela i glöden, vändes några gånger och skalades för att komma åt det mörka, violettröda köttet. En smaksensation redan på vikingatiden.

I odling är Crapaudine ojämn i storlek och även i grobarhet, men de fina exemplaren uppväger lätt nackdelarna. Även de rödgröna bladen är utmärkta i sallader och olika maträtter. 

En portion innehåller cirka 100 frön.


 

Artikelnummer:6567
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj-Juni
Sådjup:2 cm
Grotid:7–12 days
Plantavstånd:3–8 cm
Radavstånd:30–50 cm
Planthöjd:25–30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni-oktober
Frö/g:60-90 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Rödbetsfröet är besvärligt. Det vill ha rätt förhållande mellan värme, fuktighet och syre för att gro jämnt. I kall jord ruttnar många och antalet stocklöpningar ökar. Är det för blött, ruttnar det snabbt. Är jorden tät eller torr händer ingenting.
Så fröna glest i omgångar ända fram i juli, ca. 2 cm djupt. Rödbetor som ska lagras bör sås sent, för att inte bli för stora och hårda.

Avstånd

Håll 3-8 cm mellan plantorna och 30-50 cm mellan raderna. Det lite mindre går bra då sorten är rund. 
Rödbetsfröet är egentligen en frukt med 2-6 frön. Så det kommer ofta upp flera plantor på samma plats. Många tycker att noggrann gallring är viktigt. Men kan man acceptera en viss variation i storleken, går det att överlämna gallringen åt naturen. Den starkaste dominerar och tränger undan de mindre plantorna. Så inte för tätt bara.

Skörd

Små rödbetor med blasten kvar, lätt kokta, är en delikatess hela sommaren. Skörda rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Rödbetan blöder lätt. Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller bara i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Frö

1g innehåller 60-90 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 80g. Till 1000 kvm. åtgår ca 1,8 kg.
En portion innehåller ca. 100 frön.