Gaucho, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Äntligen har vi hittat en kokböna som hinner mogna här hos oss i zon 3. Vi har provat åtskilliga tidiga sorter genom åren, men inte hittat någon som varit så pålitlig som Gaucho. För fyra år sedan fick vi lite frö av vår odlarvän i Norge, Tom Harald Eckell, som hittat den här sorten i USA. Den har sitt ursprung i Argentina, där den fått sitt namn efter de ridande, hårdföra rancharbetarna.

Gaucho är en mycket vädertålig lågväxande böna, som har gett bra skörd även under år med dåligt bönväder. Den mognar snabbt och har en balja med tunt skal som gör att den är lätt att torka och tröska. Som omogen grön är den också en utmärkt, trådfri brytböna.

Färgen på fröet är gyllene brun. Lite som en glänsande brun böna. Och smaken är bland de bästa med en distinkt, ändå mild bönsmak. Vi har använt den i grytor, bönröra och i sallader och kan intyga att Gaucho är en av de godaste.

Ekologiskt odlat frö av Gaucho går inte att hitta på de frömarknader som i dagens läge är tillgängliga för oss. Så vi har förökat upp den själva för att kunna erbjuda denna raritet till så många som möjligt. Kan du spara en del av skörden, försäkrar du dig om att ha utsäde till nästa år. Men var noga vid rensningen av de torra bönorna. Minsta tecken på missfärgning eller mögel, kasta bort de som inte ser bra ut. Förvara bönorna i papperspåsar på ett torrt och svalt ställe.

Vi har varit mycket noga vid selekteringen/rensningen i fyra år nu och har en stark, frisk stam. Gaucho är en mycket gammal sort och har inte den motståndskraft mot svamp-och virussjukdomar som flera moderna sorter har. Vi har dock inte haft några problem med sjukdomar under de år vi odlat den, så kanske är varningen obefogad då det gäller den tåligaste av dem alla, Gaucho.


 

Artikelnummer:8410
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:85
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3–5 cm djupt.

De är oftast tåliga mot sjukdomar och snabba att växa, men för att få en helt mogen, torr böna i mellersta och norra Sverige, bör man de flesta somrar odla den under någon skyddsduk.
10 sträckmeter ger minst 7-10 hg torra bönor för vinterförvaring.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35–50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Spritbönan är en försummad grönsak, som kan njutas i nästan alla stadier. Inte bara som "Bruna bönor". Baljorna kan användas som haricots verts, och de fullmatade, omogna fröna används som ensamrätt eller i grytor, soppor etc. De går också utmärkt att konservera och frysa. Fullmogna, torra baljor tröskas och de glänsande bönorna förvaras bäst i papperspåsar på ett svalt ställe.

Frö

1g innehåller 2–3 frön. En portion innehåller ca. 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400 –600g.