Tapir, ekofrö
Eko
Information
Växer och smakar som sin släkting Metro, men är något senare i utveckling och ger därför ännu längre baljor. 60-70 cm är inte ovanligt – vissa kan bli så långa som 90 cm! Långbönorna, eller spaghettibönorna som de också kallas, gillar värme och måste hos oss odlas i växthus. Förkultivera gärna någon vecka inomhus. De slingrar sig snabbt upp till över två meter och de långa baljorna ska skördas efterhand. Nya kommer snabbt. Hänger de kvar för länge blir de grova och inte lika goda.
Långbönor används på många sätt. Färska, lätt kokta, wokade, stekta, ångade eller inlagda i vinäger.
En portion innehåller ca 15 frön, 20g innehållar ca 200 frön.
Artikelnummer: | 8745 |
---|---|
Latinskt namn: | Vigna unguiculat |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 80 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Ja |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Långbönan behöver en lång säsong och mycket värme. Förså gärna inomhus, 3-5 cm djupt, ett tag innan utplantering i juni.Avstånd
Plantorna kan bli stora, så håll om möjligt håll det större avståndet. Plantavstånd 10-15 cm och 35-50 cm mellan rader.Skörd
Långbönan tar relativt lång tid på sig att mogna. Skörda baljorna allteftersom de vuxit till sig och nästan mognat. Använd dem som brytbönor. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.Frö
1g innehåller 2 - 4 frön. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm åtgår 7-13 kg.En portion innehåller ca 15 frön.