Tapir, ekofrö

Eko

Information

Växer och smakar som sin släkting Metro, men är något senare i utveckling och ger därför ännu längre baljor. 60-70 cm är inte ovanligt – vissa kan bli så långa som 90 cm! Långbönorna, eller spaghettibönorna som de också kallas, gillar värme och måste hos oss odlas i växthus. Förkultivera gärna någon vecka inomhus. De slingrar sig snabbt upp till över två meter och de långa baljorna ska skördas efterhand. Nya kommer snabbt. Hänger de kvar för länge blir de grova och inte lika goda.

Långbönor används på många sätt. Färska, lätt kokta, wokade, stekta, ångade eller inlagda i vinäger.

En portion innehåller ca 15 frön,  20g innehållar ca 200 frön. 


 

Artikelnummer:8745
Vetenskapligt namn:Vigna unguiculat
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:80
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Grotid:7-10 dagar
Planthöjd:200-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Långbönan behöver en lång säsong och mycket värme. Förså gärna inomhus, 3-5 cm djupt, ett tag innan utplantering i juni.

Avstånd

Plantorna kan bli stora, så håll om möjligt håll det större avståndet. Plantavstånd 10-15 cm och 35-50 cm mellan rader.

Skörd

Långbönan tar relativt lång tid på sig att mogna. Skörda baljorna allteftersom de vuxit till sig och nästan mognat. Använd dem som brytbönor. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1g innehåller 2 - 4 frön. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm åtgår 7-13 kg.
En portion innehåller ca 15 frön.