Buena Mulata, ekofrö

Eko

Information

Många kulturväxter har en lång och brokig historia. Men inte många kan mäta sig med chilin Buena Mulata. Tack vare Lena Israelsson som delade med sig av sitt frö för att vi skulle testa sorten för några år sedan, kan vi nu erbjuda ekologiskt odlat frö till denna raritet.

Namnet har varit känt sedan länge i Mexico, men det har inte funnits frön till den under lång tid. Det fruktades att sorten försvunnit. Som av en slump hittade den mexikanske konstnären Pippin en glasburk med frön längst ner i frysen hos sin nyss bortgångna farmor då de går igenom hennes kvarlåtenskap. Eftersom han var mycket intresserad av chilisorter, upptäckte han snart att det var den försvunna Buena Mulata. Nu har denna vackra chili fått en ny chans.

Plantan blir 45-60 cm. hög och bär tidigt mängder av slanka, blanka mörkvioletta frukter som övergår i orange för att slutligen mogna i djupt rött. De kan avnjutas i alla stadier, men utvecklar sin fulla smak när den är helt mogen. Hettan är tydlig, men inte överväldigande. En portion innehåller ca. 15 frön. 


 

Artikelnummer:7131
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55-70
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:45-60 cm
Kulturarvssort:Nej