Frakt från 18 kr

Jessica, ekofrö

Eko

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

En mycket vacker mangold. Knubbig och riktigt mörkt grön med släta, blanka blad som har en bred, vit och saftig mittstjälk. Jessica skiljer sig från de flesta mangoldsorter genom sitt tilltalande, kompakta yttre och sina saftiga blad.

Som all mangold är Jessica också kinkig med jordtemperaturen vid sådd. Känns jorden kylig? Vänta en vecka eller två med sådden. Är det för kallt i jorden kan mangold lätt gå i stock och förlorar då sin sprödhet. Jessica är även lämplig att så senare (juli) för en fin höstskörd, då den klarar flera frostnätter. En portion innehåller ca 100 frön.


 

Artikelnummer:6645
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris var. cicla
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:10-20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-40 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:50-70 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så direkt på friland, 1-2 cm djupt när jorden blivit lite uppvärmd. För tidig sådd i kall jord ökar antalet stocklöpningar.

Avstånd

Mellan plantorna 10-20 cm och mellan raderna 35-50 cm.

Skörd

Bryt av de yttre bladen vid basen allt eftersom. Bladen används oftast som spenat och de tjocka stjälkarna kan tillagas som sparris.
Mangold kan skördas långt in på hösten och frysas in efter förvällning eller torkas i svag värme. Täckt med organiskt material, kan den övervintra i en stor del av landet och ge en tidig vårskörd innan den börjar gå i blom. Små färska blad är goda råa.

Frö

1g innehåller 50-70 frön. En portion sår flera meter. För 100 strm. behövs 30-40 g.
En portion innehåller ca 100 frön.