Frakt från 18 kr

Änglahår/Fikonbladspumpa, ekofrö

Eko

Information

Även kallad fikonbladspumpa. De stora frukterna är perfekta, lite avlångt plommonformade med ett typiskt mörkgrönt skal överstänkt med ljusgula fläckar. Det svenska namnet Änglahår kommer från det kritvita, trådiga köttet. Traditionellt används det kanderat till fyllning i bakverk. Men kan också vara ett nyttigt substitut för spagetti, kokt en minut eller två. Eller i en tsatsiki med sin gurkliknande smak. Eller i vad som helst där man vill ha en krispig ingrediens. Skrapa ur köttet med en gaffel och prova dig fram.

Ficifolia är en ny grönsak för oss här i Norden och klarar vårt klimat utmärkt. Odlas på samma sätt som gurka.

Ficifolia, som betyder fikonlika blad, är en egen art och korsar sig inte med andra i samma familj., Cucurbita. Den har en enorm växtkraft och en planta kan lätt bli 10 meter eller mer och ge normalt både fyra och sex frukter, som har en utmärkt hållbarhet över vinter och vår. Väl mogna och lagrade frukter kan hålla sig fräscha upp till två år.

Ge ficifolia gott om plats och den kommer att slå dig med häpnad. En portion innehåller ca. 6 frön.


 

Artikelnummer:3700
Vetenskapligt namn:Cucurbita ficifolia
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-700 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpaplantor har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 50-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Pumpan är rankande och kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme.

Skörd

Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader. Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.

Frö

En portion innehåller ca. 6 frön.