Frakt från 18 kr

Alvro Mono, ekofrö

Eko

OBS! Får ej importeras till Finland.


Information

Mycket tidig och jämn rödbeta. Den snabbaste i våra försök de senaste två åren. Normalt består ett rödbetsfrö av ett kluster av flera frön vilket ger flera små plantor på samma ställe. Men hos Alvro är fröklustret separerat i enstaka frön, vilket gör eventuell gallring överflödig. Betan har ett tunt skal, är svagt plattrund och helt mörkviolett genomfärgad. Den smakliga blasten har vinröda stjälkar och gröna blad. En portion innehåller ca. 150 frön. Ekofrö.
 

Artikelnummer:6530
Vetenskapligt namn:Beta vulgaris var. conditiva
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj–juli
Sådjup:2 cm
Grotid:7-12 dagar
Plantavstånd:3-8 cm
Radavstånd:30-50 cm
Planthöjd:25-30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:60-90 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Rödbetsfröet är besvärligt. Det vill ha rätt förhållande mellan värme, fuktighet och syre för att gro jämnt. I kall jord ruttnar många och antalet stocklöpningar ökar. Är det för blött, ruttnar det snabbt. Är jorden tät eller torr händer ingenting.
Så fröna glest i omgångar ända fram i juli, ca. 2 cm djupt. Rödbetor som ska lagras bör sås sent, för att inte bli för stora och hårda.

Avstånd

Håll 3-8 cm mellan plantorna och 30-50 cm mellan raderna. Det lite mindre avståndet går bra eftersom sorten är rund. 

Skörd

Små rödbetor med blasten kvar, lätt kokta, är en delikatess hela sommaren. Skörda rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Rödbetan blöder lätt. Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller bara i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Frö

Till skillnad från de flesta rödbetssorter är ett frö av Alvro Mono just ett frö och inte ett kluster av fröer.
1g innehåller 60-90 frön. Till 100 sträckmeter behövs ca. 80g. Till 1000 kvm. åtgår ca 1,8 kg.
En portion innehåller ca. 150 frön.